reaktif Elektrik panosu Tamiri
Kompanzasyon panoları, işletmenin güç kat sayısını düzeltmek için kondansatör ve ölçü aletlerinin üzerinde bulunduğu panodur. Endüktif yükler (transformatörler, balastlar, motorlar vs) reaktif güç de çekerler. İhtiyaç duyulan yerde reaktif güç üretilir. Kompanzasyon, elektrik sistemlerinin iyi bir koşulda çalışmaları için yardımcı olur. Yüklerin ve elektrik tesislerinin reaktif güç ihtiyaçlarını belirtilen yöntemlerle karşılayan kompanzasyona, reaktif güç kompanzasyonu denir.
KOMPANZASYON neden GEREKLİDİR?
Elektrik enerjisinin, santralden en minik alıcıya kadar dağıtımında minimum kayıpla taşınması gerekmektedir. Günümüzde, değişen teknolojinin gelişmesi ile her evde bulunan buzdolabı, çamaşır makinası, klima, vs. Gibi ısıtma, havalandırma ve soğutma cihazları, elektrik enerjisine ihtiyacın her geçen gün birazcık daha artmasına, enerji üretiminin gittikçe pahalılaşmasına neden olmakta, dolaylı olarak ta bu konum şebekede taşınan elektrik enerjisinin de kaliteli, ucuz ve hakiki iş gören aktif enerji olmasını daha zorunlu kılmaktadır.
TESİSİNİZDE Kİ KOMPANZASYON SİSTEMİNİ DÜZENLİ OLARAK kontrol EDİYORMUSUNUZ?
İstenilen aktif-reaktif güç dengesini oluşturmak için, kontaktörler, kondansatörler, röle ve sigortalardan oluşan bir kompanzasyon panosu dizayn edilmeli ve tesisata entegre edilmelidir.
Reaktif yada kapasitif cezalar, tesislerin kompanzasyon panolarına lüzumlu bakımın yapılmamasından ve en önemlisi tesis büyüdükçe kompanzasyon panosunun küçük kalmasından dolayı meydana gelmektedir. Çözüm, kompanzasyon panosunun tekrar şekillenmesi ile mümkündür.
Reaktif güç rölesinin normali gösterdiği durumda bile, sayaçlarda anormal bir durum olup olmamasının denetim edilmesi gerekir. Eğer bir sorun varsa, dengesiz tüketim, yanlış bağlantı olup olmadığı, kondansatör ve kontaktörlerin denetim edilmesi gerekir.
Sistem devamlı denetim altında tutularak, periyodik olarak takip edilmelidir. Aksi biçimde oluşacak olumsuz durumda, mudahalede geç kalınmış ve reaktif cezaya girilmesi kaçınılmaz olacaktır.
Usta Elektrikçi bu güne kadar yapmış olduğu kompanzasyon sistemleri ile, firmaların kompanzasyon ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, periyodik takip, bakım ve yaptığı düzenlemeler ile firmaların enerji masraflarını önemli oranlarda azaltmıştır.
PERİYODİK BAKIM ANLAŞMASI YAPARAK HİZMETLERİMİZDEN FAYDALANABİLİRSİNİZ.
REAKTİF CEZA NEDİR?
Alternatif akımla beslenen bir sistem kendi iç özelliklerine bakılırsa devreden akım çeker.
Örnek olarak: 10 KW lık bir elektrikli ısıtma cihazını alternatif akımla beslersek sünizodal olarak yükselen gerilimle eş zamanlı Olarak sistemden çekilen akımda artacaktır. Burada yük rezistif olduğu için sistemin çektiği akım gerilimle aynı fazda olacaktır. Isıtıcı yerine bir elektrik motoru bağlarsak gerilimin en yüksek olduğu anda akım en yüksek değerde olmayacak, akım daha yavaş olarak yükselecektir (kısaca, devredeki gerilim ile akım aynı fazda olmayacaktır.). Bu durumda elektrik saati kullanılan enerjiyi doğru olarak kaydedemeyecektir. Bundan dolayı, endüktif (motor) yada kapasitif (flüoresan lamba) yükle şebekeden güç çekiyorsanız, dağıtım şirketi sizden REAKTİF GÜÇ bedeli talep edecektir. Buna da REAKTİF CEZA denir. Endüktif yükünüze paralel olarak kondansatör kullanıp (otomatikman) faz kaymasını kompanze ederseniz, harcamış olduğunız enerji kadar saatinizde yazacaktır. Bu durumda reaktif güç bedeli ödemenize gerek kalmayacaktır.
KOMPANZASYON SİSTEMİ YAPTIRMAK ZORUNDA OLMAYAN KULLANICILAR?
Mesken abonelerine,
Tek fazla beslenen abonelere,
Bağlantı gücü 9 kW’a (dahil) kadar olan abonelere,
Elektrik enerjisi satış tarifelerinde reaktif enerji bedeli belirtilmemiş abonelere, Reaktif enerji tarifesi uygulanmaz.
Reaktif enerji tarifesi; yukarıda belirtilenler dışında kalan ve tek veya çift terimli tarifeden elektrik enerjisi alan abonelere aşağıdaki belirtilen şartlar dahilinde uygulanır.
Bir Cevap Yazın